Špagety s medvedím cesnakom, smotanou a reďkvičkou
Ľahké, jarné cestoviny bez lepku, laktózy na rastlinnej báze. Na jar je dobre telo detoxikovať, k čomu nám skvele dopomôže medvedí cesnak. Táto úžasná liečivá bylina nám posilňuje imunitu, pomáha pri vysokom tlaku, kŕčových žilách, žalúdočných problémoch, má antibiotické a antibakteriálne účinky a veľa ďalších prínosov pre naše telo. Škoda by bola si ju nevychutnať.
ryžové špagety
1PL olivový olej
1-2 dc hrášok
1 malá cibuľa
1-2 dc kešu smotany s 1PL lahôdkového droždia (recept v pozn.)
dochutenie: soľ a tamari omáčka podľa chuti
reďkvička, rukola na posypanie
voliteľné: lahôdkové tofu
Pesto z medvedieho cesnaku
50g medvedieho cesnaku
30-40g píniové oriešky/slnečnica
1/2 dc panenský olivový olej
soľ podľa chuti
1PL citrónová šťava (alebo viac podľa chuti)
Špagety uvaríme podľa návodu.
Píniové oriešky alebo slnečnicu opražíme na suchej panvici a dáme do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami a mixujeme tyčovým mixérom.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme hrášok, soľ a chvíľu spolu restujeme.
Primiešame pesto, kešu smotanu a spolu prehrejeme aby sa chute prepojili. Pridáme uvarené cestoviny (cca 200g) a dochutíme trochou tamari omáčky.
Posypeme na tenko nakrájanou reďkvičkou a rukolou.
Výbornú chuť cestovinám dodá na kocky nakrájané lahôdkové tofu osmahnuté na troche olivového oleja.
Pozn. - 1 diel kešu orechov mixujeme vo výkonnom mixéri, pridáme 2 diely vody s 1PL lahôdkového droždia, znova mixujeme na hladkú smotanu.