RECEPTY

Baklažánová s cícerom


Tak toto bola iná dobrotka, waw. Viac krát sme skúšali baklažánové varianty ale neprešli u polovičky ale táto len tak zmizla. Výborné ako "návštevný" dip s čerstvou zeleninou alebo večera s hriankami z kváskového (bezlepkového) chleba. Dokonalá chuť vynikne vďaka čerstvej zelenine. Najlepšia kombinácia sa ukázala s čerstvou bazalkou, zo zeleniny vyhrala paradajka, olivy, chrumkavý šalát alebo klíčky a jarná cibuľka. Rovnako chutná je aj pri zámene cícera za bielu maslovú fazuľu.

  • 1 dc varený a scedený cícer
  • 1 baklažán
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 3PL olivový olej
  • 2PL tahini
  • Rímska rasca podľa chuti
  • 1PL citónová šťava alebo viac podľa chuti
  • 1PL čerstvá petržlenová vňaťka
  • Dochutenie: himalájska soľ, tamari (sójová omáčka)
  • Posypanie: čerstvá bazalka, olivový olej, údená paprika
  1. Ak nemáte doma zásoby uvareného cíceru, a nemáte čas, použite sterilizovaný.
  2. Baklažán prekrojíme dobre posolíme, necháme 20 minút potiť, aby sa zbavil horkosti, umyjeme, poprepichujeme vidličkou a pečieme v rúre na 180 stupňov približne 40 minút alebo pokým nezmäkne. Vyškrabeme vnútro a premiestnime do vyššej nádoby.
  3. Alebo rýchlejší spôsob – baklažán ošúpeme, restujeme na troche oleja nakrájaný na menšie kúsky, podlejeme trochou vody a dusíme do zmäknutia, osolíme podľa chuti. Ochutíme tamari.                
  4. Do vyššej nádoby premiestnime cícer, baklažán, cesnak, tahini, rímsku rascu, citrón a vňať. Mixujeme tyčovým mixérom na hladký krém.
  5. Presunieme do servírovacej misky, ozdobíme poriadnou porciou čerstvej bazalky, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme údenou paprikou. Servírujeme ako v reštaurácii. J

TIP: nálev z cíceru vyšľahajte šľahacím mixérom s pár kvapkami umeoctu, trvá to cca 5 minút do tuhej konzistencie podobne ako bielka a primiešajte k nátierke. Množstvo závisí podľa toho, akú nadýhanú nátierku si želáte. A nič sa nevyhodí. J


Počet videní: 162