Skutočne výborná, výdatná a bielkovinami nabitá hubová
nátierka z cíceru a vlašskyćh orechov. Zaliata vrstvou vegan masla,
ktoré sa úžasne rozpotí na kváskovej (bezlepkovej) hrianke. A k tomu poriadna
porcia čerstvej zeleniny a šalátových listov alebo mikrobylinky dotvoria
famóznu večeru. Alebo bez maslovej polevy na párty k tyčinkám surovej
uhorky, mrkvy či kalerábu.
- 100g varený cícer
- 200g hnedé šampiňóny
- Olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 25g vlašských orechov
- Menšia hrsť čerstvej petržlenovej
vňate
- sušený tymian podľa chuti
- Himalájska soľ podľa chuti
- 1dc voda z cíceru - Aquafaba
(s pár kvapkami umeoctu)
- Voliteľné: 2PL alsan bio
rozpustené/kokosový olej bez vône
- Voliteľné: 1PL lahôdkové droždie, umeocot
- Ak práve nemáme v chladničke
zásoby cíceru, tak si ho uvaríme najlepšie s riasou Kombu podľa návodu.
- Najskôr restujeme nakrájanú
cibuľu do chrumkava. Vyberieme z panvice a necháme odkvapkať
prebytočný olej na obrúsku.
- V tej istej panvici osmažíme
nakrájané šampiňóny a cesnak, osolíme, pridáme tymian a restujeme,
kým sa nevyparí všetka tekutina.
- Medzitým do vyššej nádoby dáme
scedený cícer, orechy a čerstvú vňať. Pridáme šampiňóny, cibuľu
a mixujeme tyčovým mixérom na hladký krém.
- Vyšľaháme vodu z cíceru
najlepšie metličkovým mixérom s pár kvapkami umeoctu, trvá to približne 5
minút. Ručne primiešame k nátierke. Podľa potreby dochutíme lahôdkovým
droždím a umeoctom.
- Nátierku premiestnime najlepšie
do skleneného pohára.
- Na panvici, na ktorej sa robili
huby, si rozpustíme maslo a zalejeme nátierku. Necháme mierne vychladnúť.
- Najlepšie je podávať na kváskovej
hrianke s obľúbenym listovým šalátom, čerstvou zeleninou, alebo klíčkami.
Počet videní: 157