Vynikajúce dochucovadlo, fermentovaná, pikantná omáčka vhodná na varenie a dochutenie rôznych dipov. Bez cukru, prídavných látok a konzervantov. Vôňa nápadito pripomína tavený syr, skutočne nezameniteľná a neporovnateľná s čerstvým alebo sušeným čilli.
- 1kg chilli papričky
- 1L filtrovaná voda
- 4PL himalájskej soli
- 4 strúčiky cesnaku (pretlačený)
- 3čl datľový sirup
- 1dc umeocot
- Umyté chilli naložíme do vhodnej nádoby s filtrovanou vodou zmiešanej so soľou. Chilli musí byť v nádobe ponorené, aby sme sa vyhli hnilobnému procesu, ak nemáme nádobu na pickles, pomôžeme si zaťažením malého taniera a naň položíme malý pohár naplnený vodou. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme fermentovať 1-2 týždne.
- Po fermentácii chilli aj s vodou vylejeme do hrnca a pridáme zvyšné ingrediencie, rýchle privedieme k varu a redukujeme 5-10 minút, kým sa neodparí tekutina.
- Zmes mixujeme a horúcu preložíme do zaváracích pohárov, zaviečkujeme a necháme pod dekou vychladnúť, skladujeme na tmavom a chladnejšom mieste.
Pozn.-zmes môžeme pasírovať, ak chceme srirachu jemnejšej konzistencie alebo nám prekážajú semienka.
Dobrú chuť!
Počet videní: 184